Welkom bij deze aller, aller, aller eerst blog van de mij.

En in deze eerste blog wil ik het hebben over Wie, Wat en Waarom deze blog?

Want, wie ben ik nou eigenlijk? Ik ben Remko Beekman. Ik ben 42 jaar en vader van 2 hele mooie en gezonde dochters.

Ik heb alweer ruim 7 jaar een hele gelukkige relatie met mijn vriendin Esther.

We hebben samen geen kinderen, maar wel een zeer harige zoon op 4 poten die luistert naar de naam HUGO. En dat is een labrador van ruim 1 jaar oud.

En met elkaar wonen we in het bourgondische Brabant in de buurt van Breda.

Hoe is die ‘sociale angst’ bij mij ooit begonnen?

Als kind zijnde voelde ik me vaak zenuwachtig en onzeker in het bijzijn van andere kinderen. Ik was wat je noemt: “nou niet bepaald de populairste van de school.” Zo werd ik bijvoorbeeld altijd als laatste gekozen met gym, werd ik regelmatig gepest en daardoor maakte ik mezelf continu wijs dat ik niet goed genoeg was.

Dat is jarenlang de leidraad in mijn leven geweest!

Maar het was het voorjaar van 2004 dat ik op een zekere dag op mijn werk voor het eerst een echte ‘paniek aanval’ kreeg.

Ik zal nooit vergeten dat ik me vanuit het niets in één keer heel erg angstig en onzeker begon te voelen en dat het zweet me letterlijk uitbrak, nadat een collega iets aan mij vroeg.

Wat hij vroeg ging écht geheel aan me voorbij! Maar wat ik nog wél heel goed weet: is dat het zweet me écht aan alle kanten uitbrak en ik wist niet meer wat ik moest zeggen of doen. En mijn collega keek me aan of dat ik gek aan het worden was.

Na verloop van tijd abte dat nare gevoel gelukkig weer weg, maar ik wist niet wat me op dat moment overkwam.

Enige tijd later op een soort er met van Tupperware avondje van een kennis, kreeg ik mijn tweede paniek aanval.

Ik zat in een bomvolle huiskamer met allemaal andere mensen. En vanuit het niets kwam weer dat angstige en onzekere gevoel omhoog zetten.

Het zweet brak me weer uit, mijn oren begonnen te suizen, alles begon te draaien en ik was heel erg bang dat andere mensen iets aan me zouden zien.

Dat was voor mij het begin van mijn ‘sociale angststoornis’.

In de loop van dat jaar (2004) kreeg ik steeds vaker van die ‘paniek aanvallen’, wanneer ik in de buurt van andere mensen was.

Ik maakte me steeds vaker zorgen over wat andere mensen van mij zouden denken. Zo was ik vaak bang dat ze me stom en raar zouden vinden. En…

  • Dat andere mensen me niet leuk of aardig genoeg zouden vinden
  • Ik durfde ook nooit NEE te zeggen.
  • Ik durfde mijn grenzen niet aan te geven.
  • Ik voelde me ongemakkelijk bij andere mensen
  • In tal van situaties durfde mezelf niet meer te zijn.
  • In mijn relatie durfde ik mezelf niet meer te zijn.

En ik had een scala aan belemmerende overtuigingen! Zo dacht ik altijd…

  • Dat ik zelf niet goed genoeg was.
  • Dat wat ik ook deed NOOIT goed genoeg was
  • Dat ik niks goed kon doen.
  • Dat ik ALTIJD andermans bevestiging nodig had.

En ik was altijd bang dat andere mensen mij dom of niet slim genoeg zouden vinden.

Ik wilde ook altijd graag ergens bij horen! Zo wilde ik graag dat andere mensen in mijn omgeving, me stoer en leuk zouden vinden. Dat ze met me konden lachen en ik waaide altijd met alle winden mee. Maar JUIST daardoor werd ik steeds angstiger en onzekerder, omdat ik de verbinding met mezelf steeds verder kwijt raakte.

Hierdoor raakte ik depressief en werd ik steeds angstiger en onzekerder!

Dit werd op een gegeven moment zo erg dat ik écht dringend hulp nodig had.

Hierdoor heb ik vervolgens jarenlang rond gedwaald in de reguliere hulp, zonder écht resultaat behaald te hebben.

Was ik een proefkonijn voor tal van antidepressiva.

En omdat ik mezelf er toen der tijd ontzettend voor schaamde en ik vanuit mijn omgeving maar weinig tot géén begrip kreeg, heb ik hier vervolgens jarenlang mee geworsteld.

En na een zeer schokkende gebeurtenis in 2012 heb ik de beslissing gemaakt: DIT NOOIT MEER! En ben ik op onderzoek gegaan wat ik zoal nog meer aan mijn sociale angststoornis kon doen, omdat al het andere bij mij niet werkten.

En zo leerde ik de wereld van persoonlijke ontwikkeling en coaching kennen.

Heb ik mezelf vanaf dat moment laten coachen en ben ik zelf ook coaching en NLP opleidingen gaan volgen.

En door de vaardigheden en de inzichten die ik sindsdien heb gekregen, maar ook wat ik tijdens mijn opleidingen ontdekte, zijn mijn ogen daardoor pas écht open gegaan. En heb ik dingen geleerd die ik in al die jaren therapie en de eindeloze gesprekken nooit eerder had gehoord of geleerd.

En vanaf dat moment is mijn leven compleet positief gaan veranderen en heb ik het leven gecreëerd, waar ik vroeger alleen maar van kon dromen.

En dat ik wat ik jou ook gun!

Dus heb je vaak last van dat angstige en onzeker gevoel, in het bijzijn van andere mensen? En breekt het zweet je vaak al uit als iemand iets aan je vraagt, omdat je nooit geen NEE durft te zeggen?

Dan ben je hier op de JUISTE plaats!

Door mijn jarenlange ervaring in het overwinnen van mijn sociale angststoornis, weet ik inmiddels wat wél en wat zeker NIET werkt in het doorbreken van deze psychische aandoening. En wat er nodig is om weer intens te kunnen genieten van bijvoorbeeld een terrasje pakken met je partner of je vrienden (als het straks weer mag). Of HOE je een geweldige presentatie kan geven voor een grote groep mensen, zonder dat jij je druk in je hoofd bezig bent met: “wat een ander van je vindt”.

En lijkt het je tof om wekelijks door mij geïnspireerd en gemotiveerd te worden in het overwinnen van je sociale angst? Abonneer je zelf dan even op mijn podcast die je terug kunt vinden bovenaan in de menubalk naast dit item.

En wil je dagelijks op de hoogte gebracht worden van mijn inzichten en waardevolle tips ontvangen? Voeg me dan op Instagram eventjes toe! Je kunt mij vinden als @socialeangstcoach of ga naar instagram.com/socialeangstcoach

Mocht je na het lezen van deze blog verder vragen hebben? Stuur dan even een mailtje naar info@remkobeekman.nl en ik geef altijd binnen 24 uur antwoord op je vraag.

Bedankt voor het lezen en graag tot de volgende blog!

Remko

PS Check in de menubalk naast dit item ook mijn podcast, met waardevolle inzichten die je beslist niet mag missen!